Orsa Finnmarks Bygdekommitté - Finnmarksbladet Looslappen

- STARTSIDAN -

- OM FÖRENINGEN -

- TIDNINGEN -

- VÄLKOMMEN TILL... -

- LÄNKAR -

Hamra

Hamra i Orsa Finnmark är ett naturparadis, här kan du se björn, älg samt annat vilt och rikligt med skogsfågel. Hamra ligger på en höjd med utsikt över Hemsjön och milsvida skogar. Här kan du koppla av med fridfullt fiske, kanotturer i Voxnan eller i en av de många sjöarna som finns i området eller delta i de aktiviteter som anordnas i byn.

Det finns en fin badplats med bryggor, gungor och en studsmatta för barnen vid Hemsjön. Varje år firas sedvanlig midsommar i slänten mot Hemsjön.

På vintern finns väluppmärkta och preparerade skoterleder för den som vill åka skoter.

 

Hamra i Orsa Finnmark
Hamra
Foto: Lena Sävström

Jolls trädgård
Sevärd gammal terrassträdgård som ligger några km väster om Hamra efter väg 310 vid Kroksjön, det finns skylt vid vägen. Där finns trädgårdsmöbler så ta med egen fikakorg och lyssna till bruset från Kroksjöbäcken.
Joll var en mycket skicklig stenhuggare. Själva hantverket lärde han sig under åren på Stockholms södra Corrections Inrättning å Långholmen där han tillsammans med många olycksbröder högg gatusten till Stockholms många kullerstensgator. Kanske var det där han, decimerad till nr 838, bestämde sig för att hugga och rista i sten, att göra saker för att bli ihågkommen för eftervärlden.

Hamra Orsa Finnmark
Jolls trädgård
Foto: Orsa Bildarkiv

Vem var Joll
Jonas Joll Svensson var född 1807 i Ytterhogdal, hans ungdomsår var oroliga, fattigdomen var stor och han kom tvärs med samhället. Efter att ha avtjänat ett fängelsestraff i Stockholm kom han till Björkberg.
På 1860-talet började Joll bygga sin trädgård, Joll bar jord och gödsel i en näverkont. Det fantastiska är att Joll inte skapade den till nytta. Buskar och växter planterades bara till lyst. Han byggde även en stuga att bo i, härbre, jordkällare och smedja. Så fick han sin revansch och bodde många goda år med sina getter i trädgården med utsikt över Kroksjön.
Joll var en mångsysslare, han tillverkade takkronor och kakformar. Han högg väg- och gravstenar och var specialist på att spänna källarvalv. Joll avled i Hamra 1897, några månader innan sin 90-årsdag.

Orsa Finnmark Hamra
Lampkronan i Hamra kyrka tillverkad av Jonas Joll Svensson
Foto: Lena Sävström

Lena Sävström i Finnmarkens historiegrupp har sammanställt ett häfte om Jonas Joll Svensson - En levnadsbeskrivning om Joll.
Häftet kostar 20 kr och kan beställas av Lena Sävström tel:073-091 56 74, 0657-350 10, häftet finns också att köpa på Los bibliotek.

Hamra Konferens & Vildmarkscenter Här kan man äta gott och få uppleva vildmarksliv. Välutrustade stugor finns att hyra.

Sidan kommer att fyllas på vartefter vi samlar på oss material.
Skicka gärna in bidrag även bilder!

 

 

 

- www.orsa-finnmark.se - Uppdaterad: 2021-06-21 - Copyright © Orsa Finnmarks Bygdekommitté -